Fort William Interor View, Gobindapur, Calcutta, c1828

fort William Interiof_1828ফোর্ট উইলিয়াম কেল্লার আভ্যন্তরীণ দৃশ্য, গোবিন্দপুর, কলকাতা, c১৮২৮
This is a view of the interior of Fort William Calcutta looking east across the courtyard towards Chowringhee Gate and Chowringhee Road The new Fort William was constructed as a result of the damaging attack on the original fort by the forces of Siraj-ud-Daulah the Nawab of Bengal in 1757. It was situated to the south of the city in Gobindpore and designed by John Brohier. The structure is polygonal in form and has extensive defences including bastions, earthworks and a moat. The area surrounding the fort, known as the Maidan, was cleared to provide an unrestricted line of fire. This view looks east across the Maiden towards Chowringhee Gate and Chowringhee Road. The Neo-Gothic church of St. Peter, started in 1822 and consecrated in 1828, is on the left.
Watercolour painting by William Wood (1827-1833), c.1828. Courtesy British Library

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s